Design | Jorre van Ast ontwerpt voor Thonet

Thonet is een naam die je misschien wel eens hebt gehoord? Het is namelijk de naam van een ontwerper die bijna twee eeuwen geleden beroemd werd met stoelen. Stoelen die iedereen waarschijnlijk wel herkent. Het zijn ontwerpen die je op veel plekken terug ziet en dus erg herkenbaar zijn. En om even duidelijk te maken om welke ontwerpen het dan gaat, hier even twee voorbeelden:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet dat deze ontwerpen eigenlijk zo bijzonder waren, maar Thonet was de eerste ontwerper die zijn ontwerpen op mechanische wijze produceerde. Toch zie je deze ontwerpen nog iedere dag, overal!

Ondanks dat Micheal Thonet niet meer leeft, bestaat de fabriek in Duitsland nog steeds! Maar wat is hier nu zo bijzonder aan zul je wel denken? Het is zo dat Thonet nog niet zo lang geleden samen heeft gewerkt met een Nederlandse ontwerper! Jorre van Ast is bekend geworden door het familiebedrijf Arco dat tafels ontwerpt.

Het is niet de eerste keer dat Thonet samenwerkt met talenten uit de meubelindustrie. Maar de samenwerking met Jorre van Ast is bijzonder omdat het dit keer niet om een stoel, maar om een tafel gaat. Hierbij is de basis van zijn concept eenvoudig leesbaar; het buigen van hout, waarmee Thonet in 1859 bekend werd. Vanuit één stevig rondhout buigen twee halfronde poten en een dwarsligger. Het hele ontwerp word afgemaakt door een blad die helemaal schuin is afgewerkt.

De tafel kreeg als naam een nummer. Net zoals Thonet dit ooit deed. Het is tafel 1060 geworden. Deze is is leverbaar in twee maten: 210×95 of 240×95 en is verkrijgbaar in 4 kleuren: Eiken, Essen geolied, gekleurd gebeitst en gekleurd gelakt.

Deze tafel zal voor het eerst gepresenteerd worden op de interieurbeurs in Keulen: Imm Cologne. En wat extra leuk is, IK GA DAAR NAAR TOE!! Dus wie weet kom ik deze mooie tafel wel tegen. Ik zal dan zeker foto’s maken en deze op social media delen! Als je mij daarop dus nog niet volgt, doe het snel, want er komen veel leuke dingen aan!End

THONET Studio Frankenberg 11/2015


Bronnen:
Thonet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *