Cactus! De woonplant van de maand augustus.

Inmiddels is het Augustus en dus weten jullie vast wel hoe laat het is. Tijd voor een nieuwe woonplant van de maand. Deze keer ben ik super enthousiast voor de woonplant van de maand. Het is er namelijk één waar ik onlangs al over schreef dat hij flink aan de weg heeft getimmerd en dus een echte trendzetter is. Het is natuurlijk de cactus!

Niets vat het betere hoogzomergevoel zo goed samen als cactussen: surrealistisch, hot,  bestand tegen zinderende temperaturen en helemaal on-trend met grafische stijlen. Geen plant is zo decoratief en surrealistisch als de Cactus. Uit een grijsgroene basis kan een oogverblindend roze bol groeien en tussen de stekels kunnen schitterende bloemen verschijnen.

De afwijkende vormen en volumes van deze woonplanten sluiten mooi aan bij de huidige stijltrend waarin traditionele grenzen vervagen. Voorbeeld daarvan is dat in huis zowel binnen en buiten als wonen en werken steeds meer in elkaar overlopen. Cactussen passen daarbij: ze zijn oer én modern, ze kunnen zowel buiten als binnen gedijen en zorgen voor rust en focus in een snel veranderende buitenwereld.

Het aparte uiterlijk van Cactus komt het best tot zijn recht in gladde en functionele materialen zoals hout, gespoten kunststof met een glad oppervlak en keramiek met een dessin of reliëf. De bijzondere vormen van cactussen gaan voor een deel mee met de populaire grafische zwart-witpatronen van nu, maar bieden tegelijk tegenwicht door hun rust en onverstoorbaarheid. Zo wordt Cactus het resetpunt in een ruimte, dat rust brengt in een optische wirwar. Terwijl ze tegelijk met hun aparte vormen en verhoudingen er uitdagend en prikkelend deel van uitmaken, zeker in een bijpassende pot.

Cactus & verzorging

Vrijwel alle cactussoorten staan het liefst licht en hebben liever iets te weinig dan teveel water: een voetbad is meestal funest. Cactussen hebben een groot wortelstelsel waarmee ze vocht opslaan in hun wortels, bladeren en stengels en zo zelf hun voeding reguleren. In het algemeen staan ze naast licht ook graag warm. Eén keer per maand water geven is beter dan elke week een beetje: de kluit mag uitdrogen. Voeg in de zomermaanden wat cactusvoeding toe, in de winter kan de plant het beste rusten. Geef dan nog minder tot geen water: om te overleven gaat Cactus dan bloemen (zaden) aanmaken.

 
 


Bronnen:
Bloemenbureauholland en mooiwatplantendoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *