Ikea en Tom Dixon bank

Nieuw | IKEA en Tom Dixon lanceren bank zoals je ‘m nooit eerder zag

IKEA en Tom Dixon lanceren een bank die breekt met alle conventies in de traditionele meubelindustrie: DELAKTIG. Ze noemen het zelf een open source ‘platform for living’. DELAKTIG doet namelijk precies wat jij wilt.

De basis van de bank, een lichtgewicht aluminium frame, is als een blank canvas dat je keer op keer helemaal naar eigen wens kunt inkleuren. Voeg eenvoudig componenten als een armleuning toe, breid uit met accessoires als een bijzettafel of een lamp, wissel van bekleding en begin weer helemaal opnieuw. Kortom: doe je eigen ding. DELAKTIG is vanaf februari 2018 verkrijgbaar bij IKEA.

Het leven thuis verandert. We leven in kleinere ruimtes, verhuizen vaker en de samenstelling van gezinnen verandert. Wat betekent deze onvoorspelbare manier van leven voor een traditioneel meubel als een bank? Dat is het uitgangspunt van de samenwerking tussen IKEA en Tom Dixon. Het woonwarenhuis en de ontwerper wilden een flexibel platform creëren dat zich moeiteloos aanpast aan nieuwe situaties en activiteiten.

‘Eigen’ maken
Volgens Tom Dixon is DELAKTIG absoluut geen statisch product: “Technologie vormde een grote inspiratiebron in het ontwerpproces. Neem een smartphone; een ‘platform’ dat je personaliseert met apps en inricht naar jouw behoefte. Je ziet de esthetiek van de iPhone ook terug in de sofa. Begin met het basis frame en laat je woonsituatie de rest bepalen. Of je nu gaat samenwonen, scheiden of kleiner gaat wonen, met de bijpassende accessoires en uitbreidingen maak je DELAKTIG eenvoudig ‘eigen’. Nu en de komende 20 jaar.”

“Technologie vormde een grote inspiratiebron in het ontwerpproces”

Vernieuwend materiaal
De samenwerking is in veel opzichten vernieuwend. Waar traditionele banken bestaan uit veel hout en spaanplaat, is het frame van DELAKTIG gemaakt van geëxtrudeerd aluminium waarin 40 procent gerecycled materiaal verwerkt is. Het duurzame materiaal is niet alleen mooi, maar ook lichtgewicht en sterk.

Samenwerking met design studenten
DELAKTIG is de Zweedse vertaling voor betrokkenheid. IKEA en Tom Dixon hebben het namelijk niet alleen gedaan. Het woonwarenhuis en de ontwerper nodigden 75 design studenten uit Londen, New York en Tokyo uit om vernieuwende ideeën in te brengen. Geïnspireerd door open source projecten uit de technologische industrie. Een aantal studenten mocht op het hoofdkantoor van IKEA in Zweden verder werken aan hun ontwerp, met nieuwe componenten voor DELAKTIG als resultaat. DELAKTIG werd eind vorig jaar erkend met een van de meest prestigieuze designprijzen ter wereld de GOOD DESIGN™ Award 2017.

 Ikea en Tom Dixon Ikea en Tom Dixon
Ikea en Tom Dixon
Ikea en Tom Dixon Ikea en Tom Dixon

Bron: Ikea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *