Woonplant van de maand maart

De woonplant voor Maart is: Bromelia

Inmiddels aanbeland in alweer de derde maand van dit frisse, nieuwe jaar. Het is de maand waarin de lente begint en waar het eerste ‘groen’ alweer te zien is. Kortom en maand waarin veel gebeurt op het gebied van de natuur. Maar ook is er een nieuwe plant die in het zonnetje staat. De woonplant voor Maart is namelijk de Brolemia.

Vrolijk, kleurrijk, tropisch en gezegend met buitenaardse verschijningsvormen: Bromelia is al eeuwenlang de meest exotische beauty onder de woonplanten. Al viel men in eerste instantie niet op de fraaie kokervormige bladrozetten en hun felgekleurde schutbladeren, maar vooral voor de verrukkelijke vruchten van de bekendste Bromelia, de ananas.

In de natuur komen meer dan 1600 verschillende soorten voor. De planten zijn gedrongen of lang gestrekt en groeien concentrisch vanuit de bladrozet. Vanuit deze koker groeit de steel omhoog met schitterend gekleurde schutbladeren waartussen bijzondere bloemetjes groeien. Alle Bromelia’s zijn ‘monocarp’. Dat wil zeggen, dat de plant na de bloei aan het einde van zijn leven is gekomen. Er hebben zich dan al wel kindplantjes gevormd die na enkele jaren weer opnieuw zullen bloeien.

Herkomst 

De meeste bromelia’s komen uit de tropische streken van Noord- en Zuid-Amerika, waar ze onder verschillende klimatologische omstandigheden groeien. Tot Bromelia behoren bekende geslachten als ananas, Guzmania, Vriesea, Aechmea en Tillandsia. In het wild groeien de meeste van deze planten met draadachtige wortels op bomen (epifytisch) zonder hier voedsel of vocht aan te onttrekken. Dat halen ze uit de lucht.

Het assortiment van de woonplant voor Maart is veelzijdig en kleurijk. De meest bekende geslachten zijn Guzmania en Vriesea. Het blad is altijd glad en meestal groen, maar er komen ook bontbladige soorten voor. Allebei komen ze voor in een grote kleurvariatie en in verschillende maten. Van Vriesea komen zelfs botanische soorten voor die als ‘bladplant’ worden aangeboden, dankzij het decoratieve bladpatroon.

Ook ananas behoort tot de Bromeliaceae, in het geval van de woonplant wordt deze sierananas genoemd. Deze planten worden aangeboden om hun decoratieve vruchten in de bladrozetten. Ananas ‘Pacifico’ is mooi rood van kleur. Een van de oudste en bekendste bromelia is de kokerbromelia Aechmea. Vroeger meestal met gezaagd blad, tegenwoordig mooi gaafrandig en met een prachtige roze bloeiwijze, Aechmea ‘Primera’. De klassieke roze variant heeft inmiddels gezelschap gekregen van witte, rode, oranje en tweekleurige varieteiten. Een andere veel voorkomende Bromelia is Tillandsia cyanea met roze bloeiwijzen waaruit de cyaankleurige bloemen groeien.

Woonplant voor maart Woonplant voor maart
Woonplant voor maart Woonplant voor maart
Woonplant voor maart woonplant voor maart


Bronnen: Bloemen bureu Holland & Mooiwatplantendoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *