woonplant van de maand

Azalea is de woonplant van de maand December

Inmiddels zijn we alweer aangekomen in de laatste maand van 2016. Persoonlijk vind ik de leukste maand van het jaar. Want ja, het is immers kerst deze maand! Oh ja, en ik ben ook nog eens jarig in december! Maar ook deze maand is er natuurlijk weer een plant die in het spreekwoordelijke zonnetje word gezet. Deze maand: de Azalea.

De vrolijke, flamboyante bloemen van Azalea zijn een prima remedie tegen de donkere dagen voor kerst. Ze bloeien gul en sierlijk, op planten die de bekende struikvorm hebben, maar ook als mini, piramide of op stam verkrijgbaar zijn. De bloemen zijn wit, roze, rood of paarsrood, maar er zijn ook Azalea’s met tweekleurige bloemen. En de bloemvorm kan ook weer verschillen, van groot en klein tot dubbel en enkel. Dat maakt Azalea de perfecte woonplant om het binnenshuis eens goed op te schudden.

Omdat Azalea van zichzelf al een hele persoonlijkheid is, kan hij best een duidelijk aanwezige pot hebben. Gelakt metaal van fel tot pastel, licht hout en mat keramiek met reliëf zijn allemaal een goede match en zorgt ervoor dat de bloemen toch de hoofdrol kunnen blijven spelen. Zet verschillende kleuren en soorten Azalea bij elkaar in verschillende hoogten voor een energieke binnenboost. En combineer de plant met grafische achtergronden voor een licht psychedelisch effect dat goed aansluit bij de eindeloze stroom prikkels die tegenwoordig dagelijks aanwezig is.

Azalea & verzorging
Kies bij aankoop een Azalea waarvan de bloemen al enigszins open zijn. Azalea staat graag op kamertemperatuur in indirect licht, om goed te kunnen bloeien. Wat betreft verzorging: eens in de vier dagen de kluit onderdompelen. Liefst in gekookt, afgekoeld water (de plant kan niet goed tegen kalk) tot er geen luchtbellen meer te zien zijn. Vervolgens goed laten uitlekken. Tijdens de bloei – een moderne Azalea biedt zeker zes weken bloemen – is geen extra plantenvoeding nodig. Uitgebloeide bloemetjes verwijderen, plant op een koele plek laten rusten tot de volgende bloei. 

Wat vinden jullie van deze woonplant van de maand?

woonplant van de maand woonplant van de maand
woonplant van de maand woonplant van de maand
woonplant van de maand woonplant van de maand


Bronnen:
Bloemen bureau Holland & Mooi wat planten doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *