woonplant van April

Woonplant van April is de Bananenplant!

Het verhaal van de bananenplant

Veel mensen kennen de woonplant van april, de bananenplant (Musa), van verre reizen en vakanties, want ze groeien overal in warme streken, van Tenerife tot Indonesië en van Thailand tot Mexico. Meestal wordt er gesproken over een bananenboom, maar wat een stam lijkt te zijn, is niet meer dan over elkaar liggende, vleugelachtig verbrede bladstelen die samen de schijnstam van deze vaste plant vormen. De bloemen ontwikkelen zich aan een dikke bloemstengel met een vaak purperen schutblad. Aan het uiteinde van de hangende bloemstengel zitten de mannelijke bloemen en hogerop de vrouwelijke die uitgroeien tot bananen.

Omdat de bloeiwijze door de zwaartekracht naar beneden hangt en de bananen naar het licht omhoog willen groeien, worden de bananen enigszins krom van vorm. Op plantages waar bananen geproduceerd worden, duurt het ongeveer anderhalf jaar van planten tot oogsten. De moederplant sterft dan af, maar inmiddels hebben zich jonge scheuten gevormd die voor een volgende oogst zorgen. Maar Bananenplant draagt als woonplant zelden vruchten.

Keuze assortiment 
Het assortiment bananenplanten is beperkt. De meest voorkomende variëteiten zijn Musa ‘Dwarf Cavendish’ en Musa ‘Tropicana’. De meeste bananenplanten worden als dwergbanenplant aangeboden en zijn door het formaat ook geschikt voor in de huiskamer. Kenmerk van alle planten zijn de grote, gaafrandige bladeren met een vaak iets golvende rand. Soms is er een donkere bladtekening in het blad, wat de sierwaarde extra verhoogd. Bij winterharde bananen is het goed om te weten dat alleen de wortelstok goed winterhard is en de bovengrondse delen gevoelig zijn voor vorst.

Verzorgingstips voor de bananenplant

  • Bananenplant staat graag warm en licht. Door het grote bladoppervlak verdampt de plant vrij veel en heeft dus ook behoefte aan wat extra water. Wel uitkijken voor een voetbad, dat kan wortelrot veroorzaken.
  • Om bananenplant in bloei te krijgen, is geduld nodig én een ruimte waar hij permanent kan doorgroeien met veel licht en hoge temperaturen, bijvoorbeeld in een serre. Na 3-4 jaar kan de plant dan gaan bloeien en vrucht geven.
  • Eens per maand kamerplantenvoeding houdt bananenplant sterk en mooi.
  • Bananenplant kan niet goed tegen temperaturen onder de 15-12°C, iets om op te letten tijdens het transport in de koude maanden.

Presenteer deze woonplant van april, de bananenplant met voldoende ruimte zodat de prachtige bladeren goed tot hun recht komen. Een sokkeltje kan helpen de kroon extra op te laten vallen en het groene blad mooi te laten hangen. Eronder bromelia’s en orchideeën plaatsen zorgt voor toepasselijke tropische samenhang. Vestig na de zomervakantie wat extra aandacht op de plant, veel consumenten zien er een manier in om het vakantiegevoel nog even vast te houden.

Woonplant van April woonplant van April
Woonplant van April Woonplant van April
Woonplant van April


Bronnen: Bloemenbureauholland & Mooiwatplantendoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *