woonplant oktober 2018

Nieuws | Woonplant Oktober: Groene Dierenvrienden

Speciaal voor baasjes van honden, katten, konijnen en vogels die wel eens een groen blaadje lusten zijn er vijf diervriendelijke planten geselecteerd voor de woonplant oktober. Chlorophytum (graslelie), Cyperus (parapluplant), Hordeum (kattengras), Beaucarnea (olifantenpoot) of Bambusa (bamboe) zijn allemaal mooi om te zien en veilig voor viervoeters en vogels. Ook voor wie geen huisdieren heeft. 

Herkomst 
De selectie Groene dierenvrienden heeft een internationaal karakter. Chlorophytum komt uit zuidelijk Afrika, Beaucarnea (ook wel Nolina genoemd) komt in het wild voor in Texas, Californië en Mexico waar hij wel 5-6 meter hoog kan worden. Cyperus groeit aan de oevers van de Nijl in Egypte. C. alternifolius, het parapluplantje is afkomstig van Madagaskar. Bamboe komt oorspronkelijk uit China en kattengras is eigenlijk gerst (Hordeum) uit het Midden-Oosten.

Keuze assortiment 
Cyperus: de soort ‘alternifolius’ is heel bekend, maar ook cultivar ‘Zumula’ is heel geschikt als groene dierenvriend.
Beaucarnea heeft een stevige stam met mooie teruggebogen bladeren. De jonge soort die nog slechts over een knol beschikt, wordt Nolina genoemd. Stam en knol zijn bestand tegen katten die er een krabpaal in zien, poezen vinden het blad vaak onweerstaanbaar.
Chlorophytum comosum, met zijn sprieterige bonte bladeren, kent enkele varianten die in detail van bladkleur enigszins verschillen. Comosum betekent gekuifd en verwijst naar de kuifjes die aan de uitlopers van de plant zitten.
Bamboe voor de huiskamer is meestal Bambusa vulgare, met stevige gele hengelstokken waaraan de bamboeblaadjes groeien.
Hordeum (kattegras) is een miniveldje gerst in een potje, bak of schaal. Het groeit compact omhoog,  biedt (binnen)katten foliumzuur en ziet eruit als een grappig diepgroen hoog gazon.

Verzorgingstips 

  • Alle Groene dierenvrienden staan graag op een plek van licht tot halfschaduw, zonder volle zon.
  • De planten hebben een grote vochtbehoefte, de kluit mag niet droogvallen.
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding geven houdt de planten sterk en gezond.
  • Heeft een poes of hond een al te innige band met een plant ontwikkeld, dan kunnen beschadigde bladeren worden weggeknipt, de plant laat vanzelf weer nieuwe verschijnen.

woonplant oktober 2018 woonplant oktober 2018 woonplant oktober 2018 woonplant oktober 2018 woonplant oktober 2018 woonplant oktober 2018


Bronnen: Mooiwatplatendoen.nl & BloemenbureauHolland

woonplant van de maand  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *