Inspiratie | Haal de zomer in huis met natuurlijke geuren

Deze gastblog is geschreven door Bart Winter

Niets is zo lekker om ‘s zomers een frisse geur in huis te hebben. Het geeft een lekker gevoel en het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Natuurlijk kun je kiezen voor allerlei chemische luchtverfrissers of dure luchtreinigers, maar het is veel beter om planten in huis te halen die zorgen voor geuren en frisse lucht in je huis. Welke planten daarvoor geschikt zijn, lees je in dit artikel.

Heerlijke zomerse geur met lavendel

Misschien is het wel de bloem die het meest bekend staat om zijn uitgesproken geur. De Romeinen gebruikten lavendel tijdens het badderen en ook vandaag de dag heeft bijna elk cosmeticamerk een product met lavendel in het assortiment. Lavendel heeft een geur die ontspannen en rustgevend werkt, van oudsher wordt lavendel dan ook gebruikt tegen pijn in stijve gewrichten en voor het verlichten van hoofdpijn.

Lavendel is een echte buitenplant en komt in de tuin het beste tot zijn recht, om binnen te genieten van de heerlijke geur van lavendel kun je de plant afsnijden en vervolgens goed laten drogen. Maak er vervolgens een geurbuideltje van die je als decoratie in je woonkamer zet of hangt. Gedroogde lavendel kan je ook goed in een stoffen zakje tussen je kleding of beddengoed leggen, waardoor het hierna heerlijk ruikt.

Afbeelding 2 Haal de zomer in huis Afbeelding 3 Haal de zomer in huis

Geen last van muggen met citroengras

Citroengras komt oorspronkelijk uit India en wordt voornamelijk gebruikt in thee. Er zijn veel soorten citroengras met ieder een andere smaak. De plant heeft een zure, frisse, citroenachtige smaak en wordt in de Aziatische keuken vaak meegekookt of gestoofd in gerechten. Citroengras is niet alleen een lekkere smaaktoevoeging voor het eten, maar houdt ook insecten buiten de deur vanwege de geur. Zet een potje met wat water en citroengras op tafel en van muggen heb je minder last deze zomer.

Afbeelding 4 Haal de zomer in huis

Zuivere lucht met sanseveria’s

De Sanseveria, ook wel bekend als vrouwentong, is een plant uit de woestijn die in een pot met aarde prima past bij een trendy inrichting van je woonkamer. De geelgroene bladeren groeien omhoog en worden gekenmerkt door verticale en horizontale groene banden.De oorsprong van deze plant verklaart waarom hij goed bestand is tegen droogte en warmte, het is dan ook een ideale kamerplant die weinig aandacht nodig heeft. De sanseveria zorgt voor een schone lucht in je huiskamer, het haalt giftige stofjes uit de lucht en geeft daar zuurstof voor terug. De Sansevaria is goed voor je huid, ogen en luchtwegen, ideaal voor mensen die last hebben van huisstofmijt of hooikoorts.

Afbeelding 5 Haal de zomer in huis

Een trendy woonkamer met cactussen

De cactus als kamerplant is deze zomer een echte trendzetter. Deze plantsoort heeft weinig water nodig en is ideaal voor mensen die niet zoveel aandacht aan hun kamerplanten willen besteden. Omdat er vele soorten cactussen zijn, is er bij ieder interieur wel een passend exemplaar te vinden. Cactussen worden als kamerplant ook op andere manieren gebruikt, in Mexico wordt het sap van de cactusvijg gebruikt voor het bereiden van alcoholische dranken en in de landen rond de Middellandse Zee worden cactussoorten gebruikt als vervanger van prikkeldraad om een terrein af te bakenen.

Afbeelding 6 Haal de zomer in huis

Een aangename temperatuur voor je planten

Voor de meeste planten is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval en temperatuur in je woonkamer. Niet elke plant is gebaat bij felle zon, zonwering helpt je bij het regelen van de juiste hoeveelheid licht voor jouw kamerplanten. Benieuwd naar de zonwering die het beste bij jouw situatie past? Bekijk HomeDeal voor meer informatie over goede zonwering en andere projecten in huis en in de tuin. Ik ben benieuwd of jouw huis in de zomer ook lekker zal ruiken, ik ben in ieder geval al volop aan het genieten van de frisse geuren.


Bronnen:
Kop: Bodieboost
1. Pinterest 2. Pinterest 3.Detuinoptafel 4. Groenvanbijons 5. Nsmbl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *