hortensia woonplant van april

Nieuws | Hortensia is de woonplant van April

Aangekomen in de lente en alweer de vierde maand van 2018. Ook deze maand staat er natuurlijk weer een andere woonplant extra in het zonnetje. De hortensia is namelijk de woonplant van april 2018.

Licht zoetgeurende hortensia associeert vrijwel iedereen met de lange, lichte dagen van het voorjaar. Het is een zeer populaire woonplant met grote bolle bloemschermen vol stervormige bloemen. In prachtige kleuren die gul en lang bloeien. Decoratief, vrolijk en een rijke aanblik dankzij het groene blad én een indoor voorschot op de zomer, de periode waarin tuinhortensia’s bloeien. Als het niet meer vriest, kan hortensia ook het terras op of de tuin in, voor een tweede carrière als tuinplant.

Herkomst 
De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. In Europa groeit hortensia van oudsher veel bij boerderijen. Vaak in lange rijen langs het water.

De wetenschappelijke naam Hydrangea verwijst naar haar belangrijkste behoefte: hortensia heeft regelmatig water (hydra) nodig. 

Keuze…
Als woonplant is hortensia verkrijgbaar in wit, groen, blauw, lila, paars en verschillende tinten roze. Bijzonder zijn soorten die tijdens de bloei als toverballen doorkleuren. Binnen het woonplantassortiment van hortensia wordt onderscheid gemaakt naar bloeiwijze: bolvormig of schermachtig, de zogenoemde randbloeiers. Ook de plantvorm kan bepalend zijn: op stam, in hangpotten, met een piramidevorm of planten met wel 15 of meer bloemschermen. De wat kleinere potmaten zijn het populairst voor binnen. Er worden ook mini’s aangeboden met circa drie bloemen, die heel geschikt zijn voor kleine plekken in huis.

Verzorgingstips 

  • De woonplant van April; Hortensia kan niet tegen droogte. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft.
  • De plant staat het liefst licht, maar niet in de volle zon of bij een warmtebron. Een te warme plek kan de bloei nadelig beïnvloeden.
  • Omdat groei en bloei hortensia veel energie kost, is eens per twee weken wat plantenvoeding geven aan te raden.

hortensia woonplant van april
hortensia woonplant van april hortensia woonplant van april
hortensia woonplant van april
hortensia woonplant van april hortensia woonplant van april
hortensia woonplant van april


Bronnen: Bloemenbureauholland & Mooiwatplantendoen.nl

woonplant van de maand

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *